Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste, ale jakie urocze podanie przepiórczych jajek :) Z powodzeniem może towarzyszyć świątecznym potrawom albo stanowić osobne danie. Zdjęcie nie oddaje delikatnie marmurkowego wzoru jajek, który powstał dzięki gotowaniu w herbacianym wywarze, ale zapewniam, że ten wzorek jest i bardzo ładnie wygląda :)
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 765
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 58
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 765
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 58
Składniki
Robimy sos: ząbek czosnku rozetrzeć z małą ilością soli. Do musztardy dodać szczyptę soli i pieprzu, czosnek i mieszać ze stopniowo dodawanym olejem do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Jajeczka włożyć do zimnej wody i gotować 2min. Wystudzić, a następnie zgnieść delikatnie skorupki tak, żeby pozostały na jajkach. Zagotować herbacianą esencję z sosem sojowym, włożyć do niej jajeczka i gotować 15 min. przy uchylonej pokrywce. Ostudzić i obrać ze skorupek. Powinny mieć ładny marmurkowy wzorek.
Na dno szklanej miski wsypać mieszankę sałat, na niej ułożyć warstwę cebuli pokrojonej w piórka, posypać łyżeczkę zielonego pieprzu, ułożyć na przemian kulki mozzarelli i pomidorków, posypać obficie kiełkami rzodkiewki, drugą łyżeczkę pieprzu, następnie ułożyć jajka przy brzegu miski, środek wypełnić pomidorkami. Wolne przestrzenie wypełnić posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę polać sosem. Przed podaniem powinna postać 15 minut w celu integracji smaków.