Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeży serek prosto z gór w połączeniu z tradycyjnym, choć nieco zmienionym, przepisem na sałatę zieloną z jajkiem i śmietaną. Sałatę zieloną zastąpiłam tutaj lodową, ale możecie wykorzystać tą, którą bardziej lubicie. Mnie odpowiada lodowa ze względu na jej chrupkość. Zamiast śmietany użyłam jogurtu naturalnego, aby lekka sałatka była jeszcze lżejsza. Wyszło baaardzo smacznie. Polecam :)
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 94
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 61
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 272
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5426
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 94
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 61
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 272
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5426
Składniki
Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Dla tych, którzy mają wątpliwości, robimy to w ten sposób: Jajka wstawiamy do garnuszka, zalewamy wodą, dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Jajka gotujemy 10 minut od momentu zagotowania. Ugotowane jajka odcedzamy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy do wystudzenia. W trakcie studzenia możemy wymieniać wodę, proces potrwa krócej. Zimne jajka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W czasie gotowania jajek przygotowujemy inne składniki. Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy na sicie. Bundz ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty ser łączymy z jogurtem i jajkami, jeśli już je mamy przygotowane. Powstały sos doprawiamy wyłącznie solą. Na półmisek wykładamy sałatę, polewamy ją przygotowanym sosem i oprószamy mielonym pieprzem. Uwaga: Możemy łyżeczkę startych jajek i odrobinę startego bundzu pozostawić do dekoracji. Posypujemy nimi sałatę przed samym podaniem. Taką subtelną dekoracją podkreślimy i zasygnalizujemy domownikom lub gościom smak sosu. Smacznego