Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka białostocka to pyszne danie, w którym główne skrzypce grają buraki gotowane z marchewką i ziemniakami. Dzięki długiemu okresowi leżakowania smaki są idealnie połączone. Choć jej przygotowanie zajmuje sporo czasu, to warto wypróbować tę propozycję, szczególnie do dań mięsnych z wieprzowiną czy kurczakiem. Dodatkowo jest bardzo lekka – nie zawiera majonezu, czym wyróżnia się wśród innych sałatek.
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2172
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 131
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 139
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2172
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 131
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 139
Składniki
Buraki obierz i włóż do dużego garnka. Zalej je wodą i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz moc palnika i gotuj je przez ok. 20 minut. Do buraków dodaj obrane marchewki i ziemniaki w całości, a także kapustę. Gotuj przez kolejne 10 minut, a następnie garnek przykryj pokrywką i odstaw na całą noc.
Następnego dnia warzywa odcedź. Buraki, marchewki i ziemniaki pokrój w niewielką, równą kostkę. Przenieś je do dużej miski sałatkowej. Do sałatki dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone, a także fasolę, pokrojoną w piórka cebulę, oliwę i przyprawy.
Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj sałatkę lwowską natką pietruszki.