Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Cezar to jedna z popularniejszych sałatek. Jest bardzo prosta bo zawiera tylko 3-4 składniki. Klasyczną sałatkę Cezar podaje się bez kurczaka polaną sosem na bazie żółtek. U mnie dzisiaj w wersji z grillowaną piersią kurczaka i sosem majonezowym z anchois.
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 60
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 89
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 418
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1145
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 60
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 89
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 418
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1145
Składniki
Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Dzielimy ją na 8-10 mniejszych plasterków. Doprawiamy ulubionymi ziołami, czosnkiem, oliwą/olejem, pieprzem i solą. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej na średnim ogniu z obu stron. Kurczaka zostawiamy do wystudzenia.
Bagietkę kroimy na małe grzanki. Wrzucamy je na patelkę (najlepiej na tę samą co kurczaka) dorzucamy masło, zgnieciony czosnek (może być w skorupce) i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor, uważając żeby ich nie przypalić. Gotowe przerzucamy do miski usuwając z nich ząbki czosnku.
Składniki na sos łączymy ze sobą za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.
Sałatę rzymską kroimy, posypujemy ją połową sera. Kurczaka kroimy w mniejsze plasterki, układamy go na sałacie i posypujemy resztą sera.
Na sałatkę tuż przed podaniem wykładamy w kilku miejscach po łyżce sosu (sos jest dość gęsty) i posypujemy grzankami. Smacznego ;)