Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna klasyczna sałatka Cezar z moim małym twistem.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27481
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 168
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 193
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1219
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27481
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 168
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 193
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1219
Składniki
Polędwiczki z kurczaka ok. 100g należy zamarynować w łyżce oleju, soli, kurkumie, papryce słodkiej i wędzonej oraz płatkach chilli i odstawić na co najmniej 20 minut.
W czasie kiedy kurczak się marynuje kroimy w kostkę boczek surowy wędzony. ok 60g. I podsmażamy go na patelni aż się pięknie zezłoci i wytopi. Usmażony przekładamy na ręcznik papierowy a na wytopionym tłuszczu smażymy polędwiczki kurczaka po ok. 3 minut z każdej strony.
W czasie kiedy smaży się kurczak przygotowujemy pieczywa na grzanki, Dowolne ulubione pieczywo kroimy w kostkę o grubości 2cm. Kiedy z patelni zdejmiemy polędwiczki z kurczaka dodajemy tam odrobinę masła i na tym tłuszczu smażymy nasze grzanki do momentu aż będą złociste. Na sam koniec solimy je do smaku (zalecam solić je z dużej wysokości wówczas będą dobrze posolone)
Kroimy lub rwiemy salatę rzymską, kroimy pomidory, pół czerwonej cebuli kroimy w piórka. Do tego wszystkiego dodajemy pokrojone polędwiczki z kurczaka, boczek i grzanki.
Majonez bazyliowy (przepis znajdziecie na Smakerze wśród ostatnich moich przepisów). mieszamy razem z jogurtem greckim i w proporcji 1:1 i około 4 łyżek dodajemy do naszej sałatki. Na koniec dekorujemy bazylią. I obieraczką do warzyw trzemy kawałki sera Grana Padano. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję krok po kroku jak wykonać ten przepis.