Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka gniazdo to nietypowo podana potrawa, która przykuwa wzrok. Co kryje się pod żółtą warstwą?
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 130
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1742
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 248
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 114
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 130
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1742
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 248
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 114
Składniki
Zacznij od przygotowania sałatki. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości wraz z marchewkami i pietruszkami. Przygotuj także jajka na twardo.
Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, to samo zrób z marchewkami i pietruszkami, kiedy tylko się ostudzą. Posiekaj jajka na drobno. Wrzuć całość do dużej miski.
Przygotuj też pozostałe warzywa. Pokrój cebule czerwone, rzodkiewki, ogórki kiszone i białą część pora w drobną kostkę. Dodaj do poprzednich składników.
Odsącz kapary i posiekaj je drobno. Przygotuj też kukurydzę i groszek, pozbywając się zalewy. Dodaj wszystkie składniki do sałatki.
Dopraw całość majonezem, musztardą, solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki aż się połączą. Wstaw na 20 minut do lodówki.
W tym czasie przygotuj dekorację sałatki z gniazdem. Możesz do tego użyć ziemniaków, które pokroisz na drobne paski i usmażysz na głębokim oleju tak jak frytki. Alternatywą dla tego rozwiązania są chipsy w kształcie cienkich frytek.
Przygotowaną sałatkę ułóż na dużym talerzu w formie kopca. Na samej górze zrób delikatne wgłębienie. Umieść tam posiekany koperek. Zewnętrzną część sałatki udekoruj serem, frytkami lub chipsami według uznania.