Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pyszną sałatkę z kaszą jaglaną, smażonym kurczakiem, papryką, kukurydzą i groszkiem. Jest bardzo smaczna, przy tym bezglutenowa, serdecznie polecam :-)
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 61
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8921
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 125
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 33
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 276
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2917
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 61
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8921
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 125
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 33
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 276
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2917
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki i smażymy na oliwie z solą, pieprzem, papryką mieloną słodką i curry. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Czerwoną paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Kaszę jaglaną gotujemy w następujący sposób. Na pół szklanki kaszy potrzebujemy szklankę wody, którą zagotowujemy. Następnie do wrzątku dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę masła i ewentualnie szczyptę kurkumy dla koloru i wsypujemy na wrzątek kaszę jaglaną, którą musimy wcześniej dokładnie wypłukać: najpierw pod zimną a potem pod gorącą wodą. Podczas gotowania NIE MIESZAMY. Kasza sobie wytwarza kanaliki, którymi wydostaje się wilgoć. Kasza gotuje się w ten sposób na sypko i taka jest najlepsza. Jest ugotowana w momencie, gdy wchłonie całą wilgoć. Ugotowaną kaszę przerzucamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy kasza przestygnie dodajemy do niej wszystkie składniki sałatki: paprykę, groszek, kukurydzę i usmażonego, wystudzonego kurczaka. Następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz i koperek oraz około 2-3 łyżki oliwy i mieszamy. Jeżeli sałatka okaże się za sucha, to jeszcze odrobinę oliwy. Następnie sałatkę trzeba schłodzić w lodówce. Najsmaczniejsza jest schłodzona. Smacznego :-)