Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka mistrzowska, zwana też inaczej mimozą, to tradycyjne danie kuchni wschodniej, podawane w czasie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku. To przepyszna, warstwowa przekąska, pełna warzyw, jajek oraz ryby. Wszystkie warstwy połączone są oczywiście majonezem. Danie jest bardzo proste w modyfikacji – jeśli nie lubisz tuńczyka, możesz użyć dowolnej ryby z puszki czy innych owoców morza. Wedle swoich upodobań, możesz ją także rozszerzyć o tarty ser lub inne warzywa.
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 95
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 101
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 46
Polecam.
Odsłon: 58
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 95
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 101
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 46
Polecam.
Odsłon: 58
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj. Odcedź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tuńczyka odsącz i rozdrobnij widelcem. Jajka ugotuj na twardo. Oddziel żółtka od białek i każde z nich zetrzyj osobno na tarce. Paprykę odsącz. Odetnij 4 paseczki do dalszej dekoracji. Pozostałą drobno posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie przelej ją wrzątkiem i odcedź.
Złóż sałatkę. Na paterze połóż prostokątną obręcz. Na dnie rozprowadź łyżkę majonezu. Następnie układaj: ziemniaki, tuńczyka, cebulę, marchewkę, paprykę, białko jajka. Między każdymi warstwami rozprowadzaj po łyżce majonezu i szczypcie soli oraz pieprzu. Na wierzchu sałatki uformuj kopiec z żółtek jajek.
Na obwodzie sałatki ułóż plasterki oliwek. Dodatkowo ozdób sałatkę mistrzowską odłożonymi wcześniej paseczkami papryki. Sałatkę podawaj po schłodzeniu w lodówce, udekorowaną natką pietruszki. Obręcz zdejmij tuż przed podaniem.