Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracji na odświeżające dania na upalne dni warto szukać w kuchniach krajów Bliskiego Wschodu. Sałatka pasterska pochodzi z Turcji, lecz jej składniki znajdziesz w swoim warzywnym ogrodzie. Uzupełnienie stanowi klasyczna feta, dzięki której sałatka staje się bardziej pożywna. Sałatkę pasterską możesz zaserwować podczas rodzinnego grillowania lub spakować do lunchboxa i zabrać do pracy.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1049
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1344
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12877
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1049
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1344
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12877
Składniki
Umyj warzywa i natkę. Pomidory i ogórki pozostaw ze skórką – sałatka będzie bardziej chrupiąca i warzywa dłużej zachowają swój kształt. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, wsyp do miski, lekko posól i wymieszaj, aby zmiękła. Pomidory i ogórki pokrój w grubszą kostkę i też wrzuć do miski.
Pęczek natki pietruszki drobno poszatkuj. Przywykliśmy do dodawania natki pietruszki do sałatek tylko jako akcentu smakowego, natomiast właściwością tej potrawy jest użycie znacznej ilości pietruszkowej zieleniny. Jeśli chcesz uzyskać bardziej odświeżający smak, może dodać także kilka listków mięty.
Zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem (uważaj z ilością soli, ponieważ dodawana później feta jest dość słona). Wlej sos do warzyw z natką i dokładnie wymieszaj.
Posyp sałatkę pokruszonym lub pokrojonym w drobną kostkę serem feta. Podawaj od razu po przygotowaniu.