Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka weselna to klasyczny pomysł na przystawkę na każdym ważniejszym wydarzeniu rodzinnym. To warstwowa sałatka składająca się z warzyw, ryby i jajek, przekładana majonezem. Szczególnie ciekawa jest tutaj marynowana cebula, dzięki czemu danie jest odrobinę pikantniejsze. Sałatka jest nie tylko pyszna, ale także stanowi piękną ozdobę każdego stołu.
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 81
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodał...
Odsłon: 97
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 81
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodał...
Odsłon: 97
Składniki
Ziemniaki i marchewki obierz oraz ugotuj do miękkości przez ok. 30 minut. Ostudź je i zetrzyj osobno na tarce o dużych oczkach.
Jajka ugotuj na twardo. Przepłucz je zimną wodą i obierz. Oddziel od siebie żółtka od białek. Każde z nich zetrzyj osobno: białka na dużych oczkach, żółtka na drobnych.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przełóż ją do małej miseczki. Dodaj ocet, cukier i sól. Zalej ją wrzącą wodą i pozostaw na ok. 30 minut. Następnie odlej płyn.
Odcedź tuńczyka z puszki i rozgnieć go widelcem, tworząc jednolitą masę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W salaterkach rozmieszczaj po kolei: ziemniaki, tuńczyka, cebulę, ser, białka jajek i marchewkę. Każdą z tych warstw posmaruj kopiastą łyżką majonezu.
Na wierzchu rozłóż tarte żółtka jajek. Sałatkę weselną włóż do lodówki na kilka godzin, by dobrze związała. Podawaj na zimno, udekorowaną natką pietruszki.