Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-03-2024
Polecam to danie, ponieważ posiada pyszny smak i jest bardzo reprezentacyjna.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 118
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1981
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2723
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 718
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 118
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1981
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2723
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 718
Składniki
Buraki obieramy solimy, pieprzymy i zawijamy w folię aluminiową. Nagrzewamy piekarnik do 220 st C i pieczemy buraki około godziny. Upiec buraki możemy dzień wcześniej i zostawić w folii do wystygnięcia. Na drugi dzień robimy sałatkę. Przygotowane buraki kroimy w kostkę.
Na talerz lub półmisek wykładamy rukolę dbamy o to by była świeża i krucha.
Na rukolę kładziemy pocięte buraki .
Na buraki z rukolą kładziemy pokrojony ser oraz pociętą pomarańczę. Przed położeniem pomarańczy obieramy ją ze skórki grubej i cienkiej białej, ponieważ jest ona gorzka. Posypujemy całość pestkami.
Mieszamy wyciśnięty sok z cytryny dodajemy miód i mieszamy. Odstawiamy sos na godzinę lub dwie by smaki przeniknęły się. Cały sos polewamy na sałatkę bezpośrednio przed podaniem. A teraz to już tylko smacznego.