Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone buraki marynowane w słodko-kwaśno-ostrym sosie, podane z figą, serem feta i orzechami włoskimi. Pysznie i bardzo zdrowo!
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20650
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5185
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20650
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5185
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Składniki
Buraki myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zamykamy i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Sprawdzamy widelcem, czy są już ugotowane (widelec powinien wejść w buraka bez problemu). Jeśli nie, pieczemy jeszcze 10 minut. Po ostudzeniu, buraki obieramy i kroimy w kostkę. Olej, ocet, sos sojowy, sos ostry i żurawinę dodajemy do buraków. Pieprzymy do smaku. Pozostawiamy w lodówce na co najmniej 30 minut do zamarynowania. Na talerzach układamy porwane lub pokrojone liście sałaty, na nich buraczki, kostki fety, kawałki figi oraz orzechy włoskie. Całość posypujemy babką płesznik.