Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy temperatura za oknem spada, potrzebujemy solidnej dawki odżywczych składników, by wzmocnić nasz układ odpornościowy. Prezentujemy sałatkę, która jest idealnym antidotum na chłodne, deszczowe dni. Chociaż wiele osób kojarzy sałatki z letnim, orzeźwiającym posiłkiem, nasza propozycja będzie najwłaściwsza na zimniejsze pory roku. Jarmuż to prawdziwe bogactwo witaminy A i C, magnezu, żelaza i błonnika. Dodatek komosy ryżowej, aromatycznego dressingu na bazie cytryny i octu balsamicznego, chrupiących migdałów oraz słodkiej żurawiny tworzy przyjemny balans smaków i tekstur.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 32
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1052
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 32
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1052
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a obraną cebulkę drobno posiekaj. Umieść w miseczce, następnie dodaj sok z cytryny, olej, płynny miód i ocet balsamiczny. Dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym intensywnie wymieszaj widelcem, aby otrzymać emulsyjny dressing.
Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu, odsącz na sicie i odstaw do ostygnięcia. Żurawinę zalej wrzątkiem i odczekaj kilka minut, następnie odsącz. Dzięki temu owoce będą miększe i atrakcyjniejsze w smaku. Płatki migdałów podpraż na suchej patelni, a jeśli używasz całych migdałów, przelej je wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj. Do miski wsyp umyty i porwany jarmuż, następnie dodaj pozostałe przygotowane składniki i zalej całość sosem. Dokładnie wymieszaj sałatkę i odstaw na 20-30 minut, by smaki dobrze się ze sobą połączyły.
Przed podaniem jeszcze raz przemieszaj sałatkę z jarmużem i podawaj. Możesz też posypać startym parmezanem lub pokruszoną fetą.