Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pokrzywa to roślina uważana zazwyczaj za chwast, którą należy omijać szerokim łukiem. Tak naprawdę żaden to chwast, a pyszny dodatek do wiosennych potraw. Pokrzywa zrywana przy domowych ogródkach i w miejscach dalekich od ruchliwych ulic może stać się fantastycznym dodatkiem do lekkich oraz pożywnych sałatek. Twoi goście nie uwierzą, że dodałaś do sałatki pokrzywę. Sałatka z pokrzywy sprawdzi się jako oryginalna przystawka, lunch do pracy lub szybka kolacja.
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 34
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 343
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 4354
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 34
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 343
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 4354
Składniki
Drobno posiekaj kapustę, dodaj szczyptę soli, pomieszaj i pozostaw w misce.
Obierz i umyj cebulę, następnie pokrój w piórka albo drobną kostkę. Obrane i umyte marchewki potnij w drobne słupki lub zetrzyj na tarce. Wyciśnij kapustę z soku, a następnie wymieszaj z pozostałymi warzywami. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Wsyp posiekaną pokrzywę.
Jogurt wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzu, aby powstał sos. Ewentualnie dopraw odrobiną soku z cytryny. Polej sałatkę sosem i udekoruj świeżym szczypiorkiem i listkami młodej pokrzywy.
Nadmiar nazbieranej pokrzywy możesz zamrozić, zasuszyć, wykonać z niej wzmacniający napar do picia lub płukankę do włosów.