Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z truskawek i mozzarelli powstała trochę przypadkowo, gdy miałam w lodówce dwa opakowania mini mozzarelli i ani jednego pomidorka pod ręką. Bo chciałam przygotować sałatkę z mini-pomidorkami, ale własnych pomidorów jeszcze nie mamy. A ja, gapa, zapomniałam je kupić! Miałam przygotować tę sałatkę na małą imprezę grillową, więc szybko musiałam coś wymyślić. I wpadł mi do głowy pomysł, żeby słodkie pomidorki zastąpić równie słodkimi truskawkami, a następnie ta nieoczywista sałatka okazała się sukcesem na naszym grillu. Nie mogę obiecać, że to będzie ostatni truskawkowy wpis w tym roku, bo mamy wyjątkowo dużo owoców ze stosunkowo niewielkiej grządki, dzięki czemu mogę wreszcie wypróbować różne dziwne pomysły na truskawki.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1038
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 115
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1038
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 115
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Przygotuj odpowiednio dużą miskę i włóż do niej odcedzone z zalewy mini mozzarelki, a następnie obrane truskawki. Moje były raczej małe, podobne wielkością do kulek sera. Większe owoce trzeba pokroić na połówki lub ćwiartki.
Do miski z truskawkami i mozzarellą dodaj pokrojone listki bazylii i sałaty.
Przygotuj słoik do mieszania sosu. Umieść w nim sok z cytryny lub limonki, a następnie miód,
marynowany zielony pieprz i sól.
Wymieszaj składniki, potrząsając zakręconym słoikiem jak shakerem. Mieszaj tak długo, aż rozpuści się sól.
Teraz dodaj do słoika tyle oliwy z oliwek, ile jest w słoiku poprzednich składników, tak mniej/więcej. Ponownie zakręć słoik i potrząsaj nim przez chwilę, a w tym czasie sos się zemulguje.
Wlej sos do miski ze składnikami sałatki, a następnie wymieszaj delikatnie, lecz dokładnie.
Wbrew pozorom – to nie jest danie na słodko, choć z powodzeniem można je zjeść na deser.
Świetnie nadaje się na lunch do pracy (to idealna sałatka do pudełka, bo nie bardzo podchodzi wodą).
My jadamy ją na kolację, a nawet na obiad w upalny dzień, gdy nie chce się niczego gotować, a jednak coś dobrego by się zjadło.
No i oczywiście sałatka z truskawek i mozzarelli jest świetna na grillowe przyjęcie, gdzie jej smak zaskakuje nieświadomych biesiadników.
Dla mnie jest to przede wszystkim świetne danie na upały w truskawkowym sezonie. Myślę, że w przyszłości wypróbuję wariant z fetą i świeżą miętą, który powinien smakować dość podobnie do tej sałatki. Próbuj, testuj, odkrywaj nowe smaki i zachwycaj się tymi nowościami. Smacznego!