Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa wiosenna sałatka ze szpinaku, rukoli i truskawek, z oryginalnym sosem truskawkowym.
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 191
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 155
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 11
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 191
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 155
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 11
Składniki
Przygotowujemy: pęczek świeżego szpinaku garść świeżych liści rukoli 15-20 truskawek Na sos: 6-8 truskawek (zależnie od ich wielkości) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka miodu 2 łyżki wody sól i pieprz Zacznijmy od sosu – wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. I oto cały trud. Wychodzi nam różowo-brunatny sos, który wcale nie jest za słodki, a dzięki obecności balsamico, soli i pieprzu robi się leciuteńko wytrawny (przepis jest też tutaj). Liście szpinaku i rukoli dokładnie myjemy i suszymy (w czystej ściereczce lub specjalnej suszarce do sałaty). Szpinak rwiemy na mniejsze kawałki (jeśli liście są duże, jeśli małe – możesz pozostawić je w całości) – wrzucamy do miski do sałaty. Truskawki myjemy, szypułkujemy i przekrawamy na pół. Mieszamy lekko z liśćmi a wierzch polewamy lekko sosem truskawkowym. Sałatka – całkiem light – jest gotowa do podania.