Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone buraki są aromatyczne, pełne smaku i mają intensywny, piękny kolor. Surówka z nich jest idealnym dodatkiem do obiadu.
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 772
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 63
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 772
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 63
Składniki
Pieczemy buraki. Do pieczenia wybieramy bulwy mniej więcej równej wielkości, aby czas pieczenia był taki sam. Myjemy dobrze buraki, osuszamy i smarujemy olejem, trzeba je trochę natłuścić. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 °C do miękkości, czyli od 50 do 90 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy, czy są miękkie. Jeśli patyczek wbijany, wchodzi miękko w buraka, burak jest upieczony.
Upieczone i obrane buraki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i łączymy ze startymi burakami. Przyprawiamy całość sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Skrapiamy olejem. Mieszamy składniki surówki i na koniec posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Pyszna surówka z pieczonych buraków gotowa!
Nasza rada: Buraki do surówki możemy upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce.