Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalarepa to bardzo smaczne i zdrowe, ale niedocenianie warzywo. Zdecydowanie zbyt rzadko pojawia się na naszych stołach, choć w wielu recepturach może z powodzeniem zastąpić popularniejszą kapustę. Kalarepa jest równie chrupiąca, ale delikatniejsza. Ma przyjemny, słodkawy smak, który świetnie wpisuje się w większość kulinarnych kompozycji. Surówka z kalarepy do obiadu to zresztą znakomita propozycja nie tylko ze względu na walory smakowe. Warzywa znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej. Powinniśmy sięgać po nie przy każdym posiłku, ponieważ są zasobne w witaminy, minerały czy przeciwutleniacze. Mają przy tym niski indeks glikemiczny i dostarczają niewielu kalorii. Kalarepa zasługuje na uwagę jako znakomite źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz błonnika, a także izotiocyjanianów, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Jak przygotować najprostszą surówkę z kalarepy?
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10456
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 258
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10456
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 258
Składniki
Umyj i obierz kalarepy, marchewkę i jabłko. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój drobno obie papryki. Posiekaj koperek. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
W osobnym naczyniu połącz jogurt, majonez i sok z cytryn. Dopraw sos solą i pieprzem. Połącz dressing z sałatką. Wstaw do lodówki na około godzinę.