Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy tęsknimy za smakami lata, ale jednocześnie pragniemy lekkości i świeżości w naszym menu, idealnym rozwiązaniem jest surówka z kapusty i papryki bez majonezu. Ta wyjątkowa kompozycja łączy w sobie chrupkość białej kapusty i zielonego ogórka, soczystość czerwonej papryki i marchewki, tworząc genialny dodatek do dań obiadowych. Aromatyczny sos na bazie octu jabłkowego i czosnku nadaje warzywom pikanterii. Surówka smakuje najlepiej po schłodzeniu w lodówce. Jest idealna także na kolejny dzień.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 64
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 77
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 81
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1217
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 64
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 77
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 81
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1217
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Składniki
Z kapusty oderwij zewnętrzne, zielone liście, wytnij twardy środek i poszatkuj kapustę na szatkownicy lub za pomocą ostrego noża. Przełóż kapustę do miski, wsyp łyżeczkę soli i cukru, wymieszaj i odstaw, aby kapusta puściła sok i zmiękła.
Marchewkę i ogórka obierz i pokrój w zapałki (najpierw w długie plasterki, a potem w cienkie paski). Możesz także użyć krajalnicy do warzyw lub tarki jarzynowej. Z papryki usuń gniazda nasienne i błonki, po czym potnij w cienkie paski. Czosnek przeciśnij przez praskę i wszystkie warzywa umieść w misce wraz z kapustą.
Do warzyw dolej wodę, ocet, olej, ewentualnie dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw na 30 minut do lodówki lub na godzinę w temperaturze pokojowej. Dla podkręcenia smaku możesz dorzucić 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki.