Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka ze świeżych ogórków na pierwszy rzut oka przypomina klasyczną mizerię, jednak źródła tego przepisu należy szukać z kuchni tureckiej. Surówka jest idealna na upalne dni, a podstawę orzeźwienia stanowi kremowy cytrynowo-jogurtowy dressing z wyczuwalnymi nutami świeżego kopru i mięty. Przekąska będzie bardziej chrupiąca, gdy zachowasz skórkę na ogórkach. Lekka surówka doskonale komponuje się z grillowanym mięsem lub rybą, a także kromką świeżego pieczywa. Możesz podawać ją także jako element dania obiadowego.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 205
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 205
Składniki
W małej misce wymieszaj jogurt, śmietanę, sok z cytryny, rozgnieciony i posiekany czosnek, cukier oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Wlej dressing do ogórków i dobrze wymieszaj. Surówkę wstaw do lodówki na 15 minut, by smaki się połączyły.
Umyj porządnie ogórki i pozostaw skórkę. Za pomocą ostrego noża lub szatkownicy pokrój ogórki w plasterki (lub półplasterki). Zasyp warzywa szczyptą soli, wymieszaj i odstaw na 15-20 minut, by puściły sok. Przełóż odsączone ogórki do dużej miski, dodaj posiekany koperek i miętę. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Jeśli cebula jest zbyt ostra, przelej ją wrzątkiem, a następnie dodaj do ogórków.