Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajgle są bułeczkami które pochodzą z kuchni żydowskiej. Dobry bajgel powinien mieć ciągnącą skórę i miękki miąższ. Ich sekret tkwi w tym że ciasto należy najpierw podgotować a potem zapiekać.
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 95
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 164
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1127
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 540
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 95
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 164
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1127
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 540
Składniki
Drożdże wykruszam do miski, dodaję szczyptę cukru, dwie łyżki mąki, i wlewam wody tyle żeby zaczyn był gęsty jak śmietana. Odstawiam na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, wodę pozostała, i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto wykładam na stolnice podsypana mąką i dzielę na 10 części. Formuję wałki o długości 30 cm i kroję każdy wałek na dwie części.
Na desce układam po dwa walki i skręcam je razem, sklejam końce , zostawiając dziurkę w środku. Odstawiam do wyrośnięcia na desce.
Wodę zagotowuję w garnku trzy litry i wrzucam do gotującej się po 3 bajgle i gotuje po minucie z każdej strony. Na baszę wykładam papier do pieczenia , na nim układam bajgle ugotowane, smaruję żółtkiem z mlekiem, posypuję sezamem, makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 20 minut góra dół aż się zrumienią.