Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 39
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 39
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Składniki
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mąkę łączymy z cukrem zwykłym i wanilinowym, dodajemy jajka i stopniowo dolewamy roztopione, chłodne masło oraz drożdże. Wyrabiamy miękkie, sprężyste ciasto. Na koniec dodajemy rodzynki i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.
Formę do pieczenia smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Z każdej formujemy bułeczkę i układamy ciasno jedna obok drugiej. Odstawiamy na 25 minut, po czym pieczemy ok. 30 minut w 180°C.