Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleby żytnie lub pszenno-żytnie są bardzo zdrowym pieczywem. Długo zachowują świeżość. Dodatek podpiwka sprawia, że chleb jest ciemniejszy i ma charakterystyczny smak i aromat lekko słodkawy.
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 36
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 36
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
1. Zakwas wyjąć z lodówki 12 h przed pieczeniem. 2. Przygotować mąkę żytnią razową (200g). 3. Mąkę połączyć z zakwasem i dodać wody (180-200ml). 4. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji plasteliny (większe obroty). 5. Odstawić na 12h (na noc). 6. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień).
7. Dodać: mąkę chlebową, mąki żytnie, sól, ziarna, podpiwek i mieszać robotem z hakiem.
8. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą w ciepłe miejsce i zakryć ściereczką. 9. GAROWANIE: chleb jest tylko na zakwasie więc garuje 4- 6h.
10. Chleb mocno obsypać mąką. 11. Przełożyć chleb na łopatkę do chleba (pizzy) lub spód od tortownicy i zsunąć na blachę od piekarnika (obsypaną mąką).
12. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st. C . Opcja góra-dół. Wstawić na dół garnek (miskę) z wodą. Przygotować zraszacz z wodą (taki jak do kwiatów). Powierzchnię chleba posmarować pomadą z mąki i wody i posypać makiem. 13. W temperaturze 220 st. C piec ok. 50 min. (od momentu osiągnięcia temperatury). 14. Co 20 min. spryskiwać chleb wodą by miał chrupką skórkę. 15. Wyjąć na ruszt do schłodzenia. Dopiero jak dobrze wystygnie można kroić. Smacznego:)