Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-11-2022
Grzanki francuskie to danie kuchni zero waste znane już w czasach średniowiecza. Jest to więc danie, które nigdy nie wychodzi z mody. Grzanki można podawać zarówno w wersji na słodko jak i wytrawnej. Moja wersja jest na słodko i w nieco bardziej eleganckiej wersji z dodatkiem świeżych owoców i jadalnych kwiatów.
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5297
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5297
Składniki
Mleko rozmącamy widelcem z jajkami, wanilią i kardamonem. Czerstwe pieczywo kroimy w kromki. Zanurzamy przez chwilę w mleku z jajkami. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na klarowanym maśle. Podajemy z ulubionym dżemem, posypane świeżymi owocami, listkami mięty i jadalnymi kwiatami.
Grzanki są bardzo smaczne nawet, gdy przestygną więc możemy je śmiało zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie, a w sezonie letnim jako przekąskę grillową lub piknikową. Aby to zrobić wystarczy przełożyć je do pudełka śniadaniowego obok wstawić niewielki słoiczek dżemu, a z boku wsypać świeże owoce. Taki prosty posiłek wszędzie smakuje pysznie, a najważniejsze jest to, że w kuchni nic się nie marnuje. Smacznego