Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Hummus, czyli pasta z ciecierzycy"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Składniki
Prosta bliskowschodnia pasta z ciecierzycy. Bardzo zdrowa, bo ciecierzyca zawiera więcej białka niż mięso. Oryginalnie w jej składzie jest sezamowa pasta tahini, ale i bez niej powstanie coś pysznego. Polecam!
Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie, rano zalewamy świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny do miękkości, odcedzamy, miksujemy.
Dodajemy wszystkie przyprawy, sok z cytryny oliwę i tyle wywaru, by powstała gęsta, kremowa masa.
Przechowywanie: Gorącą możemy posypać zieloną pietruszką, papryczką chili lub suszonymi pomidorami i zjeść z chlebkiem pita. Zimną przechowamy w lodówce przez kilka dni.Źródło: Rewia