Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna jajecznica na śniadanie. Szybko się ją robi i wychodzi przepysznie.
patelnia
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 311
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 311
Składniki
Najpierw przygotowuję tosty - to one mają czekać na jajecznicę, a nie odwrotnie. Kiedy tosty się pieką w tosterze lub piekarniku, myję i osuszam pomidory, następnie kroję je na dosyć grube plastry. Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól i pieprz. Za pomocą trzepaczki składniki zamieniam w puszystą masę - trzepię je bardzo energicznie przez kilka dłuższych chwil. Na patelni rozpuszczam masło, kiedy zaczyna się lekko pienić (uważam, by nie zaczęło się palić) wlewam masę jajeczną. Smażę na sporym ogniu przez kilka minut cały czas mieszając, do uzyskania żądanej konsystencji. Gorące grzanki smaruję masłem, na każdą układam słuszną porcję jajecznicy, na nią plaster pomidora. Całość dekoruję gałązką koperku, szczypiorku i rzodkiewki. Od razu podaję - cały urok potrawy to połączenie gorącej jajecznicy, która rozpuszcza masło pod sobą i zimnego pomidora z innymi warzywami.