Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzy ci się jajecznica po królewsku – „na bogato”, z mnóstwem smakowitych i pożywnych dodatków? Nie potrzebujesz na nią przepisu. Jajka to tak wdzięczny produkt, że możesz połączyć je niemal ze wszystkimi składnikami, które lubisz – grzybami, warzywami, fasolą, serem żółtym. Pamiętaj jedynie, by najpierw poddusić dodatki (najlepiej na maśle, które wspaniale podkreśli smak jajecznicy) i dopiero wtedy połączyć je z jajkami. Nie doprawiaj też dania nim jajka się nie zetną, bo przyprawy mogą popsuć ich pożądaną, kremową konsystencję. Poniżej znajdziesz propozycję jajecznicy po królewsku w stylu latynoamerykańskim. To bardzo popularne śniadanie na Dominikanie czy w Meksyku. Nie ma w nim jednak składników, których nie można kupić w polskim markecie albo na osiedlowym targowisku.
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 318
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1094
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1535
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 318
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1094
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1535
Składniki
Pokrój szynkę w kostkę i podsmaż chwilę na maśle. Usuń z papryki gniazda nasienne. Obierz cebulę. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Przełóż warzywa na patelnię. Duś pod przykryciem przez około 10 minut.
Zdejmij patelnię z ognia i wbij na nią jajka. Wymieszaj. Smaż przez chwilę na dość dużym ogniu, cały czas mieszając. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj posiekanymi ziołami.