Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto naleśnikowe które zawsze się udaje. Mit pierwszego naleśnika upada !
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 184
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 161
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1306
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 184
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 161
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1306
Składniki
Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję na nieduże kawałki. Wrzucam do garnka i podlewam odrobiną wody. Duszę dopóki nie zaczną się rozpadać, wtedy dodaję niedużą garstkę rodzynek i szczyptę kurkumy.
W tym czasie robię naleśniki: Mąkę, jajko, szklankę mleka, olej i szczyptę sody miksuję. Drugą szklankę mleka dodaję powoli pilnując aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Powinno być rzadkie, łatwo rozprowadzające się po patelni. Dodanie oleju do ciasta powoduje, że nie trzeba podlewać patelni olejem. Olej dajemy tylko przy pierwszym naleśniku, jeżeli patelnia jest wystarczająco gorąca, pierwszy naleśnik będzie równie udany jak pozostałe.
Gotowe placki smaruję masą jabłeczną, zwijam w klasyczne rulony i polewam jogurtem. Ponieważ nigdzie nie używam cukru, posypuję je delikatnie z wierzchu cukrem i szczyptą cynamonu.
Jeżeli mam mało jabłek/dużo naleśników nadzienie jabłkowe mieszam z twarogiem lub serem mozzarella pokrojonym w drobną kosteczkę.