Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaiserschmarren, czyli omlet cesarski był przysmakiem cesarza Franciszka Józefa i stąd pochodzi jego nazwa. Ta forma omleta jest rodzajem naleśnika w kuchni austriackiej i oznacza gruby placek porwany na kawałki w trakcie smażenia. Omlet cesarski podaje się posypany cukrem pudrem oraz zestawem ulubionych owoców. W Austrii i Szwajcarii serwuje się go na lunch i deser, ale ty możesz przygotować sobie ten cesarski rarytas na śniadanie. Dziś proponujemy wam wersję z wiśniową konfiturą. Jeśli jednak macie ochotę na najbardziej tradycyjną wersję omleta cesarskiego, przygotujcie ją z dodatkiem rodzynek namoczonych w rumie.
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 914
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 68
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 914
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 68
Składniki
Rozdziel białka od żółtek. W czystej misce ubij białka ze szczyptą soli, aż do uzyskania sztywnej piany. Odstaw na bok. W drugiej misce ubij żółtka, dodając stopniowo mąkę. Powoli wlewaj mleko i cały czas ubijaj, aby uzyskać gładkie ciasto. Wmieszaj wanilię oraz delikatnie połącz pianę z białek.
Roztop odrobinę masła na nieprzywierającej patelni, łyżeczką nałóż połowę ciasta i rozprowadź równomiernie. Smaż naleśnik z jednej strony, aby stał się złotobrązowy, następnie pokrój go na cztery część, odwróć i zamieszaj. Smaż do momentu, aż na powierzchni omletu nie pozostanie żaden fragment surowego ciasta. Usmaż wszystkie naleśniki w ten sam sposób.
Podawaj gorące z konfiturą wiśniową i grubą warstwą cukru pudru.