Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na zielonym obrusie łąk, jako szeregi Naczyń stołowych sterczą: tu z krągłymi brzegi Surojadki srebrzyste, żółte i czerwone, Niby czareczki różnym winem napełnione; Tak Adam Mickiewicz opisywał w Panu Tadeuszu surojadki, które nazywane również są: mleczaj krówka, krówka, mlecz, mleczak, mleczan, mlecznik, mleczarka, rydz czerwony, rydz smaczny czy mleczaj smaczny. U mnie w rodzinnych stronach grzyb ten znany jest pod nazwą surojadka lub krówka. Mleczaj smaczny jak sama nazwa wskazuje jest grzybem jadalnym, który posiada bardzo charakterystyczny smak – doceniany przez jednych, znienawidzony przez innych. Grzyby te niegdyś, były bardzo popularne i cenione właśnie za swój smak i łatwość przygotowania. Wystarczy je podsmażyć na suchej patelni i lekko posypać solą. Jak sama nazwa wskazuje nadają się również do jedzenia na surowo. Grzybki bardzo ładnie się prezentują, a ich smak jest bardzo wyrazisty, dlatego lepiej nie łączyć ich z innymi grzybami, gdyż zdominują ich smak i aromat.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Na suchej patelni podsmażamy oczyszczone krówki, powinny się zrumienić. Grzyby solimy, dodajemy masło. Doprawiamy do smaku pieprzem i tymiankiem. Do malaksera przekładamy obrane jajka. Dodajemy grzyby razem z masłem. Miksujemy do połączenia składników. Posypujemy szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem. Pastę proponuję podawać na grzankach chlebowych lub na podgrzanych bułkach z liściem sałaty i posypane szczypiorkiem.