Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie plackuszki z ricotty z borówkami. Wspaniały pomysł na śniadanie lub przekąskę.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 46
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 46
Składniki
W dużej misce wymieszać mleko z jajkami i miodem, składniki muszą być dobrze połączone. Następnie wmieszać ricottę. Do płynnej mieszanki przesiać mąkę, proszek i sól. Całość dokładnie wymieszać, do utworzenia gładkiej masy. Na koniec delikatnie wmieszać borówki. Dobrze rozgrzać patelnię (ja używam małej teflonowej lub patelni naleśnikowej). Można do pierwszego smażenia, za pomocą pędzelka posmarować patelnię odrobiną oliwy, żeby ciasto nie przywarło. Smażyć placuszki po około 3 minuty z każdej strony. Podawać z miodem i ricottą.