Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe cacuszka idealnie nadające się na śniadanko bądź lunch. Możesz je wykonać szybko i to z nutką kreatywności.
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 27
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 140
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 27
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 140
Składniki
Na początek do głębokiego naczynia wbijamy jajka i mieszamy na jednolitą masę. Na tym etapie warto dodać sól i pieprz.
Do Jaj dodajemy płatki owsiane, najlepiej dodawać je małymi porcjami i mieszając tak aby "ciasto" nie było zbyt gęste, musimy być wstanie nabrać pojedynczą porcje łyżką, tak aby się nie rozłaziło. Gotowe ciasto zostawiamy na boku.
Teraz na patelni z rozgrzanym tłuszczem rumienimy wcześniej pokrojonego pora i szynkę (polecam smażyć na oliwie z domieszką margaryny, może strzelać) warto dodać jakąś wyrazistą przyprawę, idealnie nadaje się pikantna mieszanka do grillowania. Kiedy por nabierze koloru, zawartość patelni dodajemy do ciasta i mieszamy. Patelnia z tłuszczem jeszcze nam się przyda więc jej nie myjemy.
Mieszanina jest gotowa do smażenie. Łyżką stołową nakładamy na patelnie placuszki i lekko uklepujemy. Obustronnie usmażone placuszki ściągamy na talerz i dekorujemy np. jak na zdjęciu ketchupem, majonezem i suszonym koperkiem. Z podanych wartości otrzymamy około 10-12 placków. SMACZNEGO :)