Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj jest sobota rano i myślę, że rogaliki z borówkami będą idealną propozycją na sobotnie śniadanie. Prezentowany przepis jest przygotowany na 16 sztuk takich smakołyków.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 116
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 164
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 45
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 138
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 116
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 164
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 45
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 138
Składniki
Do miski wrzuć mąkę, sól, cukier, drożdże, ciepłe mleko i mieszaj. Następnie dodaj jajka mieszając. Gdy ciasto będzie w miarę jednolite, dolej jeszcze roztopione masło i kontynuuj wyrabianie jeszcze około 10 minut. Następnie ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godziny lub do momentu gdy ciasto podwoi swoją objętość, ale to zależy od ciepłoty pomieszczenia, w którym stoi.
Gdy tak się stanie, przełóż ciasto na omączoną stolnicę lub blat, podziel na pół i rozwałkuj na grubość około 5-7 mm o kształcie koła.
Każde koło podziel na 4 części. Następnie każdą ćwiartkę jeszcze na równe części tyle ile Tobie pasuje.
Na dole powstałego trójkąta ułóż odpowiednią ilość borówek i zawijaj rogalik, na koniec zakręcając w kształcie rogala.
Tak zrób ze wszystkimi ćwiartkami
Gotowe rogaliki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z piekarnika. Gdy wszystkie są gotowe, przykryj je ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na około 30 minut. Dziesięć minut przed końcem wyrastania zacznij nagrzewać piekarnik do 180 st. C grzałka góra i dół. Układając pamiętaj, że ciasto jeszcze będzie rosło więc zachowaj odpowiednie odstępy od każdego rogalika.
Wyrośnięte rogaliki posmaruj pozostałym białkiem i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczemy rogaliki na drugim poziomie od dołu około 25-35 minut, ale to zależy od pieca. Gdy rogaliki są upieczone i rumiane wyjmij je z piekarnika i delikatnie odstawa do ostygnięcia.
Jak rogaliki są już tylko ciepłe to rozrób cukier puder z gotowaną wodą czyli lukier i posmaruj rogale. A teraz to już tylko Smacznego