Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A może tak włoskie smaki z pesto i pomidorami suszonymi. Warkocz jest obłędny na ciepło i zimny. Do pracy, do szkoły, na imprezę. Niby nic wielkiego a jakie dobre.Każdy sobie poradzi bo jest prosty do zrobienia.Pesto zrobiłam sama ale można użyć kupne.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 116
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 818
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 89
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 517
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 116
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 818
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 89
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 517
Składniki
Do miski wsypuję dwie łyżki mąki dodaję drożdże szczyptę cukru i wody tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, wodę letnią. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, olej, wodę i wyrabiam ciasto mikserem aż będzie elastyczne.
Składniki pesto przekładam do garnka i miksuję blenderem, doprawiam na końcu.
Odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto przekładam na deskę podsypaną mąka, dzielę na trzy części, rozciągam na prostokąt 35x10 cm, smaruje pesto zostawiając po 1 cm z każdego brzegu, układam pomidory suszone pokrojone i zwijam w rulon od dłuższego boku, sklejam końce.
Tak samo robię z pozostałymi paskami ciasta. Splatam je w warkocz i odstawiam d wyrośnięcia na 30 minut. wcześniej władam go do keksówki wysmarowanej. Przed pieczeniem smaruję jajkiem rozbełtanym.
Piekarnik nagrzewam do temp 210 stopni i piekę 10 minut potem zmieszam na 165 stopni i piekę jeszcze 40 minut.