Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na pyszne ciasto z jabłkami, ciasto „salceson”. Jabłka są teraz w sezonie i chociaż szarlotka to moje ulubione ciasto z jabłkami, to ciasto również często gości na moim stole, o tej porze roku. Pomimo niezbyt apetycznej nazwy, ciasto smakuje wyśmienicie i bardzo je Wam polecam.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 83
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5941
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 83
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5941
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Składniki
Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
W misce utrzeć jajka z sola i cukrem na puszysta masę. Ciągle mieszając do utartej masy dodać olej. Na koniec do miski przesiać make z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze połączyć mieszając. Do gotowej masy dodać pokrojone jabłka i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przelać do formy. Moja o wymiarach 25 X 15. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 180 st C. Funkcja piekarnika góra – dół. Piec przez około 40 – 5o min. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić na kratce.
Zrobić polewę: W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę z dodatkiem masła. Gotową polewę wylać na wystudzone ciasto. Smacznego!