Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta w wykonaniu, smaczna kiełbasa z mięsa dzika i wieprzowiny.
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1411
Polecam.
Odsłon: 218
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 22
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 246
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7982
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1411
Polecam.
Odsłon: 218
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 22
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 246
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7982
Składniki
Mięso z dzika i wieprzowiny kroimy na mniejsze kawałki, a następnie peklujemy na sucho przez 72 godziny. Dziczyznę mielimy na sitku 5 mm, a łopatkę z tłuszczem na sitku 8 mm. Oba mięsa dobrze mieszamy, dodajemy wodę w/g uznania i wszystkie przyprawy. Za pomocą nadziewarki napełniamy naturalne osłonki wieprzowe. Kiełbasę osadzamy na kijach na kilka godzin ( najlepiej na całą noc). Kiełbasę osuszamy w wędzarni bez dymu w temp około 40-50°C, następnie wędzimy w temperaturze około 50-60°C do uzyskania odpowiadajcego nam koloru. Można kiełbasę podpiec w wędzarni. Podnosimy temperaturę do 90-100°C i podpiekamy do czasu, aż temperatura w środku batonu osiągnie 70°C. Ja parzyłem tą kiełbasę w wodzie. Parzymy wlewając wodę do garnka, dodajemy przyprawy jak np.: liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca, zagotowujemy. Schładzamy wodę do temperatury 80-82°C, wkładamy kiełbasę i parzymy do osiągnięcia wewnątrz batona 70°C. Wycigamy i chłodzimy w zimnej wodzie ok. 20-30 minut. Rozwieszamy na kijach do ocieknięcia i obsuszenia w chłodnym miejscu.