Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywne danie kuchni serbskiej, znane również w Chorwacji. Połączenie kiełbasek, kiszonej kapusty i ziemniaków stanowi w zasadzie cały obiad. Pikantnie doprawione, pachnące trochę korzennie jest świetną alternatywą bigosu.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 539
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 539
Składniki
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach (powinny być nawet lekko rozgotowane). Posiekaj cebulę i zeszklij na łyżce masła. Dodaj kapustę, przyprawy (oprócz gałki), podlej winem i gotuj na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Ugotowane ziemniaki obierz, przeciśnij przez praskę lub ugnieć kopyścią. Dodaj łyżkę masła, mleko, gałkę muszkatołową i wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku.
Wyłóż kapustę do naczynia żaroodpornego, robiąc w środku zagłębienie, w które włóż purre ziemniaczane. Na wierzchu rozłóż pokrojoną w niezbyt drobne kawałki kiełbasę i piecz w temp. 220 st.C ok. 25 - 30 minut. Najlepiej smakuje z piwem, ale i czerwone wino będzie niezłe.