Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Magnacki pasztet z brzoskwiniami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8055
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 178
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 398
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8055
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 178
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 398
Składniki
Czas przygotowania: 130 minut (bez czasu gotowania mięsa). 1 porcja: 260 kcal. Cena porcji: 2,25 zł
Wszystkie rodzaje mięsa (bez wątróbek) opłucz, potnij na kawałki i włóż do dużego garnka. Zalej lekko posoloną wodą, tak aby mięso było przykryte, doprowadź do wrzenia. Łyżką cedzakową usuń pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru.
Wszystkie warzywa obierz, dołóż do mięsa. Dodaj przyprawy oraz opłukane suszone grzyby. Całość gotuj pod przykryciem około 3 godzin (aż mięso będzie miękkie). W tym czasie wymocz i oczyść wątróbki.
Ugotowane mięso wyjmij, wywar przecedź. Zachowaj grzybki. Kajzerki porwij na kawałki, namocz je w 2 szkl. wywaru, a w pozostałym gotuj przez 5 minut wątróbki.
Przestudzone mięso wraz z wątróbkami, grzybami oraz starannie odciśniętymi bułkami trzykrotnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Wbij jajka.
Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do masy, wymieszaj. Przypraw ją na pikantnie i ponownie dobrze wymieszaj.
Dwie podłużne foremki keksowe (po około 30 cm) grubo posmaruj smalcem. Napełnij masą pasztetową. Piecz około 90 minut w temperaturze 190 st.Źródło: Tina