Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miodowa szynka"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 32
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 69
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 32
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 69
Składniki
Szynkę opłucz, osusz, skórę na wierzchu ponacinaj w paseczki lub w kratkę. Czosnek obierz z łupinek, pokrój w cienkie plasterki. Szynkę ułóż w naczyniu do zapiekania, skrop wodą. Dodaj pokrojony czosnek.
Naczynie wstaw do piekarnika. Piecz szynkę około 35 minut w temperaturze 180 st. W tym czasie przygotuj jarzynkę. Do garnka z osoloną wodą wrzuć zamrożone marchewki oraz fasolkę. Krótko obgotuj.
Miód przełóż do miseczki. Dodaj brandy (ewentualnie wódkę lub wytrawną wiśniówkę), utrzyj starannie. Dodaj po sporej szczypcie soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, wymieszaj.
Przygotowaną mieszanką natrzyj szynkę. Obłóż gałązkami rozmarynu (lub posyp suszonymi igiełkami). Obok rozłóż warzywa. Piecz razem jeszcze 15 minut. Kuleczki przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Podaj do dania.
porcji, czas ok. 120 min; porcja – 430 kcal, cena 5,50 złŹródło: Świat kobiety