Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pasztet cały na żółto"
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 55
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 30
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 167
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 373
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1120
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 55
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 30
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 167
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 373
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1120
Składniki
Dziesięć jajek gotujemy na twardo. Kiedy będą zimne, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle.
Do jajek dodajemy żółty ser (odkładamy dwie łyżki do posypania pasztetu przed pieczeniem), natkę, dwa surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę, cebulę, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, mieszamy, żeby dobrze się połączyły.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Wierzch wygładzamy, a następnie posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 30 minut w 180oC. Pasztet podajemy na zimno, np. z ćwikłą albo sosem tatarskim.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,40 zł
<strong>Kasia Sycik, Konin</strong>Źródło: Rewia