Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasztet drobiowy we francuskiej skórce"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Wątróbkę oczyść i pokrój w mniejszą kostkę. Włóż do misy, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem. Całość zalej winem i odstaw na noc do lodówki. Część wątróbki odłóż, a resztę zmiksuj. Do piure dodaj kawałki masła i wbij jajka. Ponownie zmiksuj. Masę wątróbkową wlej do misy. Wrzuć pokrojone mango, borówki, pistacje i resztę wątróbki.
Ciasto francuskie rozwałkuj na dwa placki. Formę na pasztet wysmaruj masłem i dokładnie wyłóż jednym kawałkiem ciasta. Wlej masę i przykryj resztą ciasta. Krawędzie i plaster ciasta do przykrycia posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 150 °C.
W rondelku skarmelizuj cukier. Następnie dodaj dowolne owoce (porzeczki, wiśnie) i wlej wino. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Gotowy, wystudzony pasztet pokrój w grubsze plastry. Podawaj z pieczywem czosnkowym, polany sosem porzeczkowym.Źródło: Na żywo