Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pasztet z królika"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 41
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 41
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
ok. 180 minut
Czerstwe bułeczki pokroić w kostkę, namoczyć w mleku. Większą cebulę obrać, dość grubo posiekać. Usunąć kości z udek królika. Razem z polędwiczkami i surowym boczkiem umyć, osuszyć. Boczek pokroić w kosteczkę. Mięso z królika zemleć.
Do masy mięsnej dodać odciśnięte bułeczki, kosteczki boczku, posiekaną cebulę i jajko. Wsypać posiekane zioła (natka pietruszki, bazylia, trybula), ziarenka zielonego marynowanego pieprzu oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Dosolić do smaku i całość dobrze wymieszać.
Z masy uformować rulon. Owinąć go plasterkami szynki, a potem boczku. Ułożyć w foremce. Wstawić ją do większego naczynia z wodą. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec około 90 minut. Gotowy pasztet wystudzić w foremce. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać ocet. Odstawić do wystudzenia.
Zimny pasztet posmarować tężejącą galaretką. Posypać posiekaną natką pietruszki. Wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować młodą skarmelizowaną marchewką.Źródło: Życie na gorąco