Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasztet z pistacjami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 766
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 164
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 90
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 766
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 164
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 90
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
170 min • Porcja 100 g ok. 310 kcal • Przepis na 18-20 porcji.
Boczek, mięso wieprzowe, karczek kroję w średnią kostkę. Obieram warzywa. Mięso z warzywami, zielem, liściem laurowym i pieprzem zalewam zimną wodą 2 cm nad mięsem.
Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie mięciutkie. Gdy wszystko lekko przestygnie, wkładam bułkę. Zostawiam do wystudzenia.
Do szklanki odlewam trochę gorącego wywaru i moczę w nim pistacje ok. godziny. Na maśle klarowanym podsmażam wątróbkę. Mięso i bułkę wyjmuję na 15 min przed mieleniem na sitko, by odciekły. Wszystko mielę 3 razy. Dodaję żółtka, doprawiam dość pikantnie i mieszam.
Dodaję pistacje oraz ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszam. Przekładam do foremki. Piekę godzinę w 180°C.
Pasztet zawsze mieszam mikserem z końcówkami do ucierania – 4-5 minut. Alina Waliczek z DzimierzaŹródło: Kobieta i życie