Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i szybki pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia. Polecam.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 214
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 240
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 214
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 240
Składniki
Wątróbki umyj i oczyść z żyłek i tłuszczu. Cebulę i marchewki obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę, a potem podsmaż na maśle parę minut, następnie wlej 5 łyżek wody i duś około 10 minut. Przełóż do miseczki.
Na tej samej patelni podsmaż na maśle wątróbki aż do zrumienienia. Dodaj podsmażoną marchewkę i cebulę dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Dodaj pozostałe masło 2-3 łyżki wody i duś całość jeszcze około 15 minut,
Gdy wszystko będzie miękki wlej śmietanę i trzymaj wątróbki na małym ogniu jeszcze około 5 minut.
Następnie zmiel wszystko na jednolitą masę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do słoików na górę włóż łyżkę masła i zakręć słoiki. Po wystygnięciu odstaw w chłodne miejsce najlepiej do lodówki. Pasztet najlepiej smakuje z pieczywem i ogórkiem kiszonym lub korniszonem. Polecam.