Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Paszteta z grzybami i galaretką"
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 132
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 81
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 132
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 81
Składniki
Grzyby zalej wrzącą wodą, odstaw na 30 min. Następnie gotuj je ok. 30 min, odcedź (płyn zachowaj) i drobno pokrój. Boczek i karkówkę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni bez tłuszczu.
Przełóż do garnka, dodaj warzywa, pokrojoną w ćwiartki cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i wodę, w której moczyły się grzyby. Duś do miękkości. Warzywa i mięso wyjmij z wywaru i namocz w nim kajzerkę. Na oleju obsmaż wątróbkę.
Mięso, grzyby, wątróbkę, warzywa oraz odciśniętą kajzerkę zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodaj jajko, majeranek oraz gałkę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Masę mięsną włóż do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piecz 50-60 min w temperaturze 180°C. Wystudź.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, by napęczniała. W rondelku podgrzej oba soki. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Tężejącą galaretkę wylej na pasztet. Wstaw do lodówki.
100 minut. Porcja: 250 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie