Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dania, które można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno często goszczą na naszych stołach. Pieczeń marmurek z kurczaka i wieprzowiny możesz podać jako danie obiadowe z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą i polać grzybowym sosem. W wersji na zimno pieczeń świetnie sprawdzi się jako domowa wędlina, serwowana z ostrą, francuską musztardą. W zależności od tego, czy chcesz uzyskać chudszą lub mieć tłustszą pieczeń, użyj schabu, polędwicy lub karkówki. Wykonanie tej potrawy wymaga odrobiny zręczności, choć z czasem z pewnością dojdziesz do wprawy.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 81
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 81
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Przygotowanie rolady zacznij od umycia i osuszenia kurczaka. Następnie rozetnij go wzdłuż i zacznij usuwać kości. Najpierw odetnij pierś od kości, odłam skrzydełka i udka od kręgosłupa. Następnie usuń kręgosłup odcinając go od pozostałych części. Wyjmując kości z kurczaka staraj się nie rozrywać jej skóry, będzie bardzo potrzebna do zachowania formy pieczeni. Wyjmując udka, postaraj się to zrobić tak, by nie niszczyć skóry. Finalnie na desce lub blacie powinno leżeć samo mięso w skórze kurczaka, bez żadnej kości. Jeśli jakieś części zbyt mocno wystają ponad inne, zetnij je poziomo i ułóż we wklęsłym miejscu. Przykryj mięso folią spożywczą i delikatnie ubij, by wyrównać powierzchnię. Po czym przenieś mięso na arkusze folii aluminiowej tak, by folia wystawała poza obręb mięsa. Następnie posyp kurczaka solą, świeżo mielonym pieprzem (obficie) i natrzyj. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z oliwą i natrzyj mięso. Możesz też posypać ulubionymi, suszonymi ziołami lub posmarować musztardą.
Na warstwę kurczaka ułóż podłużne fragmenty umytej i osuszonej szynki. Ponownie dopraw solą i pieprzem. Po czym bardzo dokładnie, jednak dość mocno zacznij zwijać mięso w roladę, układając łączeniem do dołu. Posyp wierzch słodką papryką i lekko natrzyj mięso. Szczelnie zawiń pieczeń w folię aluminiową i zawiń boki folii do środka. Włóż mięso do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i włóż do pieca nagrzanego do 180°C na około 1,5 godziny.
Po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika. Rozwiń folię i ostaw je na 10-15 minut, następnie możesz kroić pieczeń w plastry i podawać.