Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń z szynki wieprzowej to danie o wielu zastosowaniach. Może być głównym elementem obiadu, ale także świetnie sprawdzi się na kanapkach. Całość jest dość pikantna, z wyraźnym posmakiem mocnego rumu. Z kolei wewnątrz wyczuwalna jest słodycz pomarańczy. Dzięki temu ta szynka jest tak wyjątkowa.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 145
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 84
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 607
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 145
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 84
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 607
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Do dużego garnka, który może pomieścić szynkę wlej wodę do połowy jego wysokości. Dodaj melasę i dobrze wymieszaj. Mięso włóż do siateczki przeznaczonej do formowania szynek. Wstaw szynkę do garnka i dolej wody, by płyn w całości ją przykrywał. Dodaj wszystkie przyprawy i połowę pomarańczy. Całość gotuj przez 2,5 godziny, w razie potrzeby uzupełniając poziom wody.
Następnie zdejmij szynkę z ognia i pozwól jej nieco ostygnąć. Wyjmij ją z wody i osusz. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na glazurę. Natrzyj masą całą powierzchnię mięsa połową masy. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Pieczeń z szynki wieprzowej piecz przez 15-20 minut. Następnie wyjmij ją i rozsmaruj pędzlem drugą połowę glazury. Wstaw jeszcze na 5 minut. Wyjmij szynkę i odstaw ją na minimum 30 minut przed krojeniem.