Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste, pyszne , wilgotne i aromatyczne ciasto.
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 23
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 103
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 97
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 23
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 103
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 97
Składniki
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (niej więcej 1cmx1cm). Suche składniki przesiewamy. Jajka ucieramy z cukrem. Mieszając, dolewać olej oraz olejek waniliowy. Dodać powoli suche składniki. Dokładnie wymieszać.Do ciasta dodajemy pokrojone jabłka (można dodać też rodzynki, orzechy włoskie). Całość dokładnie wymieszać. (Ciasto będzie bardzo gęste więc na koniec mieszamy drewnianą łyżka). Na patelnie wsypujemy cukier , musimy uzyskać płynną konsystencję dopiero wtedy dodajemy słonecznik. Mieszamy co jakiś czas aby nie powstały grudy z cukru. Prażymy do czasu aż wszystko dokładnie się połączy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wielkość formy tradycyjna lub dwie większe keksówki). Na ciasto nakładamy ciepły słonecznik <po wystygnięciu twardnieje więc musimy robić to dość szybko, nakładamy go łyżkami> Gdy rozsypiemy już słonecznik lekko wgniatamy go w ciasto. Na koniec posypujemy odrobiną cukru aby wszystko ładnie się zwarło. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni na około 70 minut. (Po 40 minutach można zmniejszyć temperaturę do 175 stopni).