Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Salceson zrobiony jest z tylnej golonki wieprzowej, policzków wieprzowych i ścinek wieprzowych z łopatki i szynki.
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 368
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 396
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14770
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 368
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 396
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14770
Składniki
Gotowanie: Mięsa zalewamy wodą do ich zakrycia, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy 60 minut, do miękkości mięs, nie rozgotowując. Ugotowane mięsa studzimy. Rozdrabnianie: Mięso z golonki oddzielamy od kości. Mięso z golonki i policzków wieprzowych kroimy w większą kostkę (2x2 lub 3x3 cm). Skórę kroimy w paski 0,5 x 2 cm. Przygotowanie salcesonu: Do rozdrobionego mięsa dodajemy 10 % wywaru od wagi farszu. Dodajemy przyprawy, mieszamy. W razie potrzeby możemy dosolić. Gotowym farszem napełniamy wcześniej przygotowane osłonki, dokładnie zawiązujemy końcówki.
Parzenie: Salceson parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza do osiągnięcia temperatury w wewnątrz 68 stopni Celsjusza około 70 minut. Studzenie: Salceson studzimy 30 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu musimy docisnąć w dwóch równych deseczkach. Musimy ściśle obwiązać je sznurkiem i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Smacznego !!!