Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, mięciutki i aromatyczny schab gotowany w mleku. Idealny jako sztuka mięsa do obiadu jak i wędlina na zimno do kanapek.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 86
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 199
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 86
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 199
Składniki
Schab myjemy, osuszamy, nacinamy od góry, nacieramy pieprzem, solą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na godzinę lub 2 do lodówki. Do rondelka wkładamy masło, zalewamy mlekiem i wsypujemy wszystkie przyprawy ( ja wybrałam akurat takie, ale każdy wybiera wg upodobań). Do gorącego mleka wkładamy nasz schab, dorzucamy natkę pietruszki i gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Obracamy co jakiś czas, pilnując żeby mleko się nie przypaliło ( w razie potrzeby mleka dolewamy).
Na samym końcu wkładam jeszcze schab dosłownie na 10 minut do rozgrzanego do 170 st. piekarnika, żeby delikatnie się zarumienił. Schab jest kruchy, bardzo delikatny, rozpada się przy jedzeniu. Nic odkrywczego - prostota rządzi. Mleko, które pozostało po gotowaniu można delikatnie zagęścić mąką, wyjdzie pyszny sos.